Friday, June 3, 2011

Rejab Bulan Allah...

Alhamdulillah,tahun ni bulan Rejab jatuh pada hari jumaat bersamaan 03 Jun 2011...
hari jumaat adlh pnghulu sgla hari...moga2 Rejab thun ni kita dpt m'pertingkatkan lgi sgla amalan kita..hari ini kita b'tmu dgn Rejab, slps ni Syaaban dan strusnya Ramadan Kareem...

nilah doa yang slalu d'baca ktika masuknya bulan Rejab...selain terdapat banyak kelebihan pada bulan Rejab, t'dapat juga peristiwa penting yang berlaku di bulan Rejab..antaranya ialah berlakunya:-

1. Hijrah Pertama - yg mna p'hijrhan ini brlaku kerana tentangn Musyrikin Mekah t'hdp Rasullullah SAW dan pra pengikut...p'hijrhan ini brtujuan menyelamtkn iman dan dri selain mencri tapak @ kwsn yg sesuai utk myebarkan Islam..perhijrahn ini ke Habsyah..

2. Peristiwa Isra' Mikraj - yg mna brlaku p'cngghan pndpt antra para ulama',ada yg mengtkan 27 RabiullAkhir, selain itu 17 RabiulAwal..xkurang juga yg m'gtakan pada 29 Ramadhan dan 27 Rejab..namun,kbnykknnya b'pendpt 27 Rejab walaupn masih b'laku p'cnggahn dlm mnentukan tarikh...

3. Berlakunya Perang Tabuk - nama perng Tabuk d'ambil smpena satu tmpat di Utara Semenanjung Arab yang mana Rasullullah SAW bersama 30 ribu tentra b'kumpul..nmun, perng ini xd'truskn krna tntra Rom berpatah balik kerana gerun dan takut t'hadp kekuatn yg d'pamerkan olh tntra Rasullullah SAW..

4. P'bebasan Baitul Maqdis - ia d'buka pada zaman khlifh Umar Al-Khattab..krna klalaian & perpecahan yg berlaku, baitulmaqdis beralih tangan kpda tntera salib ( Kristian ) yg telah 500 thun d'bwh pmerinthn Islam..hmpir 60 thun baitulmaqdis d'takluki oleh tntra salib, nmun itu cuma smntra apbila phlwn Islam yg t'nma ktika itu, Salahuddin Al-Ayubi dpt mrmps kmbli baitulmaqdis dri genggaman tntra salib..permpasan ini b'laku pada hri jumaat, 27 Rejab 583H..nmun,ianya xlma apabila Yhudi pula mnwan baitulmaqdis dan mnamaknnya Israel pada 1967 M b'samaan 1387 H..

5. Lahirnya Imam Syafie - nama sbnr Imam Syafie ialah Muhammad bin Idris, d'lhirkan Ghazah Palestin pada 150 H b'samaan 767 M dlm bln Rejab..imam Syafie adlh antara imam empat yg bsar dlm dunia Fiqh..Malaysia m'gamalkan ajarn Imam Syafie...

selain itu,antara klbihan Bulan Rejab yng d'kongsi buat ttapan sahabat dan diri ini ialah:-

~Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 1 hari pada bulan Rejab seperti puasa 40 tahun dan diberi minum air dari syurga”

~Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 1 hari pada bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumurnya (sepanjang umurnya).”

~Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 3 hari dalam bulan Rejab, dijadikan parit yang panjang yang menghalangkan dia ke Neraka (panjangnya setahun perjalanan)”

~Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Sesiapa berpuasa 3 hari ada bulan Rejab dan beribadat pada malamnya (berjaga)seperti dia berpuasa 3,000 tahun,diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawanya daripada jasadnya,70 hajatnya di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Quran dinaikkan ke langit) 70 hajat ketika ditimbang amalannya di Mizan,70 hajat ketika berlalu di atas titi Sirotolmustaqim.”

~Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 4 hari dalam bulan Rejab akan diafiatkan dia daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar, dan daripada fitnah dajal pada hari Kiamat.”

~Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 5 hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur.”

~Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 6 hari pada bulan Rejab, keluar dari kubur bercahaya mukanya.”

~Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 7 hari dalam bulan Rejab akan ditutup daripadanya 7 pintu Neraka.”

~Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 8 hari dalam bulan Rejab akan dibuka baginya 8 pintu Syurga.”

~Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 9 hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu tidak ditolak dia dari masuk Syurga.”

~Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 10 hari pada bulan Rejab, dijadikan 2 sayap, terbang seperti kilat diatas titian Sirotolmustaqim pada hari Kiamat.”

~Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 10 hari pada bulan Rejab, Allah akan menjadikan baginya hamparan perhentian di titian Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu.”

~Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 15 hari pada bulan Rejab adalah sama seperti berpuasa 100,000 tahun.”

~Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 16 hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga,dan akan menjadi orang yang pertama menziarahi Allah didalam Syurga.”

~Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 19 hari pada bulan Rejab akan dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Ibrahim dan Nabi Adam.”

~Rasulullah s.a.w. bersabda;
“Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggal daripda umurnya (pembaharuan umur).”

~Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa bulan Rejab, wajib baginya diampunkan dosanya yang lalu, dipeliharakan Allah umurnya yang tinggal dan terlepas dari dahaga pada hari Kiamat.”

~Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Puasa pada awal Rejab,pertengahan dan akhirnya seperti berpuasa sebulan pahalanya”

~Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebuku roti”
~Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Sesiapa melapangkan kekeruhan, kesusahan dan kepicikan orang Mukmin pada bulan Rejab dikurniakan Allah kepadanya mahligai yang besar di dalam syurga Firdaus”

~Rasullullah s.a.w. bersabda;
“Bulan Rejab Syahrullah (bulan Allah) diampunkan dosa orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah.”

~marilah sama2 kita pertingkatkan amlan kita pada bulan Rejab ini...bulan Rejab Bulan Allah, Bbulan Syaaban bulan Rasul, mankala bulan Ramadhan bulan Umatku..-mafhum dri sabda Rasullulah SAW....insyaAllah moga Redha Allah brsama kita..

REJAB bulan menabur benih.
SYA'ABAN bulan menyiram tanaman.
RAMADHAN bulan menuai.

REJAB menyucikan badannya.
SYA'ABAN menyucikan hatinya.
RAMADHAN menyucikan rohnya.

REJAB bulan taubat.
SYA'ABAN bulan muhibbah.
RAMADHAN dilimpahi pahala amalan.........~

 

1 comment:

  1. اللهم بارك لنا في رجب وشعبان وبلغنا رمضان

    ~kberkatan bulan Rejab,keagungan bulan Syaaban dan khebatan bulan Ramadhan..alhmdulilah..

    ReplyDelete